'Ik ga niet graag op de foto'

Ik hoor het bijna bij elke foto opdracht: 'Ik ga niet graag op de foto'. Velen van ons vinden het stiekem een beetje eng. Maar voor sommige mensen betekent het verschijnen van een camera dat ze totaal verkrampen. 'Ik sta er nooit goed op want ik verkramp!' hoor ik dan. Vaak aangevuld me 'mijn man heeft eens geprobeerd goede foto's van mij te nemen en zegt dat 'kijk eens normaal', maar dan verkramp ik juist'.

Voor mij als fotograaf dan de schone taak om ook die personen te trakteren op goede foto's en hen dus te laten ontspannen voor die enge camera. Ik vind het zelf als fotograaf altijd belangrijk dat mensen 'zichzelf' kunnen zijn voor de camera en werk dus bewust aan ontspanning bij de gefotografeerde. Ik heb pas een prachtig compliment gekregen van een dame, Margriet. Ze zei nooit in haar leven goede foto's te hebben gehad door haar angst voor de camera, maar mij is het gelukt! Ze was ontspannen en het zijn leuke foto's geworden. Hier is het verhaal dat zij zelf aan mij stuurde:
 

"Hoi Justa,

Op mijn weg naar de afspraak met jou bedacht ik me dat ik net het gevoel had een afspraak bij de tandarts te hebben. Het ligt min of meer op dezelfde route. Zo'n onbestemd gevoel, je hebt nooit kiespijn en dan ineens wel. Bij jou binnen viel er al iets van me af, je hebt een open en spontane houding die instantly geruststellend is.

We kletsten wat, lekkere koffie erbij en ineens zat ik op een stoel voor een zwart scherm en was je wat aan het "rommelen" met een fototoestel. Ik hoefde niets, zat daar maar wat op die stoel. Nog een beetje kletsen over uiteenlopende onderwerpen. En ineens waren daar foto's, zo maar spontaan. Geen verkrampte rare gezichten, gewoon mooie foto's. Niet gemaakt maar zoals ik, denk ik, ben.

Je bent niet eng heb ik,meen ik, nog gezegd. Het uur was zo om en geloof me, ik vond het leuk. En over een jaar of wat en een paar rimpels meer kom ik gewoon terug.
Ik ben er super blij mee, dank je wel.

Liefs, Margriet."
 

Dank je wel Margriet! Ik heb het graag voor je gedaan :)

portretfoto Margriet door Just Justa fotografie Hoofddorp