Bruiloft fotograferen met Jimmy Nelson?

Soms overkomen je gewoon bijzondere dingen, uit het niets. 

Ik werk één dag in de week bij Museum de Cruquius. Daar kwam in februari een dame langs waarvan de dochter in juli ging trouwen in ons museum. Haar dochter Nienke woont 'begeleid' bij Stichting SEIN en zou trouwen met haar vriend Gerjan die ook daar woont, en daarom zochten ze een fotograaf die paste bij dit stel; een 'gevoelsmens'. Ik raakte met haar in gesprek over de fotografie en zij raakte helemaal enthousiast. Dus ik zou een offerte sturen en ik gaf haar mijn kaartje mee zodat ze mijn stijl fotografie kon bekijken op mijn website.

De offerte was akkoord! Altijd een heerlijk moment. We spraken ergens in juni af om de middag te bespreken zodat ik goed wist wat hun wensen waren. Ik ontmoette haar bij Theehuis Cruquius. Ik kreeg veel te horen over wie Nienke en Gerjan waren (Gerjan was erbij) en ik kreeg steeds meer zin om te gaan fotograferen bij dit bonte gezelschap dat zou komen (want 'bont' zou het worden!). Ik werd verrast doordat ze vertelde dat haar schoonzoon de beroemde fotograaf Jimmy Nelson is, en hij zou ook komen!! 'Huh?!' Denk je dan. 'Ga ik een bruiloft fotograferen samen met Jimmy Nelson?' Het antwoord was ja!

Vrijdag 11 juli was het zover. Ik kwam aan bij het appartement bij Stichting SEIN en inderdaad, daar was Jimmy Nelson al bezig. Nienke en Gerjan waren helemaal in de wolken samen, precies wat je wilt hebben als je een trouwerij gaat fotograferen. Het mooie van zo'n kans is vooral dat je dan kan leren van een superervaren pro. Zelf ben je ook ervaren, maar je bokst niet zomaar op tegen iemand die al ruim 20 jaar fotografeert en de wereld over reist voor zijn werk (en nu overal exposities heeft). Al weet ik niet hoeveel huwelijken hij heeft gefotografeerd, volgens mij is dat niet zijn core business...
 

Fotograferen met Jimmy

Dus wat kan ik zeggen over deze ervaring? Wat een verschil in werkstijl!! Maar ik heb zeker geleerd!
Als ik een huwelijk fotografeer, dan reageer ik op momenten, ik ben een observeerder. Ik navigeer tussen de mensen en momenten door en probeer zo mooi mogelijk te pakken wat er echt gebeurt. Jimmy is een regisseur. Hij weet wat hij zoekt en hij stuurt mensen daarheen. "Iedereen, in de camera kijken, kijk omhoog, Nienke ook omhoog kijken, Dorian let je op ....." Steeds sturen en regisseren, non-stop. Ik was in het begin even flabbergasted en moest wennen aan de situatie van gecreëerde stress en überhaupt met een fotograaf én een filmer erbij te fotograferen. Je hebt namelijk niet meer het alleenrecht op de goede momenten. 

Ik vond dat ik trouw moest blijven aan mijn eigen manier van werken, dus tussen de directies van Jimmy door bleef ik tegen mezelf zeggen 'fotografeer gewoon wat er gebeurt, focus je op het bruidspaar, komt wel goed. Ze hebben voor jou gekozen om jouw stijl, dus houd die aan'. Het is immers intimiderend als zo'n bekendheid de tweede fotograaf is en je bent snel geneigd mee te gaan in zijn manier van werken of in de momenten die hij creëert. Dus het was een les met twee kanten: leer van wat Jimmy doet en doe dat terwijl je trouw blijft aan je eigen stijl. Ik zal de ervaring meenemen en toevoegen aan mijn eigen skills zonder mezelf wezenlijk te veranderen in stijl.
 

Het was een prachtig huwelijk. Veel liefde tussen veel bijzondere mensen. Van bekenden van tv tot bewoners van SEIN, een toffe, bonte verzameling mensen die heerlijk zichzelf zijn en waar ik per toeval tussen ben gekomen. Daar houd ik van! Het kan niet te vreemd, zolang mensen zichzelf zijn, echt zijn. Ik pas mij wel aan, aan de groep. En als ik in een jurkje en op slippers mijn werk kan doen zonder dat er raar wordt opgekeken daarvan, ben ik op mijn plek. Binnenkort mag ik een mooi trouwalbum gaan maken van mijn foto's en die van Jimmy. Ik ben erg benieuwd naar de verschillen in onze foto's en kan niet wachten totdat ik het boek mag gaan maken. Het was een hele vriendelijke man. Eens kijken of ik de moed heb om binnenkort in zijn studio af te spreken en meer van hem te leren. Ik houd jullie op de hoogte!

Ik ben vergeten met hem op de foto te gaan zoals een moderne-in-de-selfie-wereld-wonende-fotograaf hoort te doen, maar bijgaand twee foto's van Jimmy aan het werk als bewijs ;).
Jimmy Nelson aan het werk
Jimmy Nelson aan het werk